Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2015 08:49 - Наръчник за трансформация 14.НЛП е гениална система за човешка трансформация
Автор: trenerconsult Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 998 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.08.2015 13:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

14. НЛП Е ГЕНИАЛНА СИСТЕМА ЗА ЧОВЕШКА ТРАНСФОРМАЦИЯ

НЛП предлага система за развитие, при която човекът съвсем неосъзнато си представя достигането на съвършенство. Технологията позволява човек да може да създаде своя уникална, така да се каже, подобрена версия

Нас ни заставиха да повярваме, че способностите ни са ограничени – било от наследствеността, било от средата или модела на възпитание. Ето така и ни научиха да се примиряваме и да живеем с всички тези всъщност самоограничения. Доброволно го направихме, защото у нас от една страна се съдържа импулсът да бъдем уникални, неповторими личности, от друга – да бъдем конформисти и да гледаме много да не се отличаваме от масата индивиди. То второто като че ли пак е свързано със страха от неизвестността и от това какво ще кажат хората.

Да си призная, в началото, когато посягах към проблематиката на НЛП, бях скептичен. Мислех си, че е поредната добре опакована система, която чисто комерсиално е ориентирана към това някой да заработи пари по негов си, нов начин. Оказа се, че съвсем не е така.

НЛП – невролингвистично програмиране е термин, въведен от основателите на НЛП Ричард Бандлър и Джон Грийднър, за да се отличи системата от обичайни психологически, психиатрични или медицински практики. Най-образно казано, чрез тази технология може да се „препрограмира“ съзнанието,  да се „зачистят“ стереотипи и се „внедрят“ успешни и работещи модели на мислене и поведение.

НЛП наистина ни предлага възможност чрез определени инструменти човекът да управлява своите реакции. НЛП е гениална система за трансформация. Тя се основава на много прост принцип:  Между ПОВЕДЕНИЕТО, ВЪТРЕШНИТЕ ПРЕДСТАВИ И ФИЗИОЛОГИЯТА има тясна и неразривна връзка. Ако съумеем да внесем промяна в някоя от тях, ние променяме цялата система. НЛП наистина може да ни научи да постигнем успех във всичко, което сме си избрали, особено ако то е и в посока на собственото ни призвание и мисия в живота. Тогава даже летим.

Значи просто трябва да поискаме да се научим. Много е просто. Преставаме да се занимаваме с нашия собствен или чуждия жизнен опит и се съсредоточаваме в себе си. Нали запомнихме, че именно в нас са ресурсите.

Не сте ли забелязали, че повечето хора, ако трябва да решат някакъв проблем, са приучени да анализират всички условия и причини, да обсъждат и се впускат в безкрайни дискусии относно начините и пътищата, по които ще извървим пътя до целта. НЛП ни предлага точно обратния модел: съсредоточаваме се върху вече постигнатия резултат – все едно, че той вече се е състоял. Да не говорим, че най-често, ръководени от боязънта, че можем да сгрешим, все се презастраховаме и мислим предимно как НЕ трябва да постъпим и по този начин се впускаме по улея на отрицателната спирала от синхронности.

Изхождайки от платформата на НЛП, можем да изработим стратегия, която да ни помогне да постигнем идеално решение. Така избягваме излишното задълбаване в проблемите и не изразходваме сили за анализиране, но затова пък имаме повече сили за разрешението.

НЛП хвърли ръкавицата на предизвикателството към системата на обучение и възпитание въобще. Нас са ни внушавали, че всичко се постига винаги мъчно, а методиката на невролингвистичното програмиране ни предлага обучението да е естествено и леко, съобразено с индивидуалните особености, канали за възприемане. Образованието на 21 век въобще трябва да се замисли относно формалните си характеристики. То все още продължава да утвърждава, че обучението е сложен процес, че е пълно с ограничения и трудности, които изискват сериозни усилия.

НЛП разби тоя модел с предизвикателството, че ако искаме да се научим и ни го поднесат по нужния за нас начин, се учим с лекота. Апропо – на такава основа например е и сугестопедичният метод за изучаване на езици, където с лекота и в атмосфера, провокираща творчество и спонтанност, се усвояват думи и изрази в съответния емоционален контекст, вместо да се почва от мъчната граматика.

Нещо повече: НЛП дава невероятни възможности да се развие потенциала на човека. Не чрез някакви нови принципи за саморазвитие. Разликата е в това, че НЛП предлага система за развитие, при която човекът съвсем неосъзнато си представя достигането на съвършенство. Принципите на НЛП са удобни за приложение от хората различни ситуации, не е обвързана с някакви културни или личностни особености и в никакъв случай не налага ограничаващи правила, а точно обратното – развива креативния потенциал.

Мислим съм си, а и практиката на успешните НЛП терапевти или манипулатори го потвърждава, че човек може да създаде своя уникална, така да се каже подобрена версия. Със своята уникалност всеки човек има превъзходство, ако желае да се развива. НЛП не ни съветва как да живеем или да действаме, а ни помага да приложим оня подход, който най-много съответства на вътрешния ни „Аз“.

Когато казваме например“ Това е така“ или „Ето –очевидно е!“ ние се придържаме към определен набор от схващания, утвърдени от мнозинството. В тази насока на логични и употребими разсъждения са и „Никой не обича неудачници“ или пък „Не можеш да имаш през цялото време това, което искаш!“. НЛП не отрича, че за да постигнем успеха са ни нужни полезни правила. Най-важното сред тях е, че имаме силата да го направим и на второ място – всеки успех е набор от определен конгломерат от ценности, представи и  неврофизиологични настройки. Той винаги може да се репродуцира.

Някой бе написал в коментар за предишната статия в блога ми, че е нужно да се отчита разликата между екстроверти и интроверти, иначе това щяло да доведе до хаос. Всеки интроверт носи в себе си и качества, свързани с екстровертността. Ако в подхода си към него, се опрем на тях, ще постигнем повече, отколкото ако се залепим за убежденията, които вече са се загнездили в натурата на човека. Може би е време да се откажем от идеята, че нещо е или правилно, или неправилно. И тъй като за НЛП са водещи не обстоятелствата, а начина, по който се чувстваме и ги възприемаме, там е и разковничето за трансформация.

Ако нещо, което правите, не се получава, направете го по друг начин или просто направете съвсем друго. Време е!

Бранимир Тасков,  # Сътвори сам живота си!




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: trenerconsult
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 75304
Постинги: 45
Коментари: 9
Гласове: 24
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031