Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2015 11:40 - Наръчник за трансформация 17.Всичко, което можем да си представим, е възможно за нас
Автор: trenerconsult Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 956 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.08.2015 13:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
17.
ВСИЧКО, КОЕТО МОЖЕМ ДА СИ ПРЕДСТАВИМ, Е ВЪЗМОЖНО ЗА НАС

Проблемът не е толкова в това да открием верни ориентири за нас, колкото да ги претворим в живота си. Повечето разчитат на лесна и бърза промяна, която е възможна, но само ако човек е готов за нея.

Защо хората не се променят, а предпочитат най-често да се съобразяват или подчиняват на „стадните“ правила? За това ни свидетелства един пример, взет от живота и практиката с маймуни. Ето за какво става въпрос:

В една клетка има пет маймуни. Към тавана на клетката е завързана връзка банани. Към тях води стълбичка. След като огладняли, една от маймуните се изкачва по стълбичката с явното желание да достигне бананите. В момента, в който тя стъпи там, отварят крана и поливат всички маймуни със студена вода. Изминава не много време и друга маймуна се опитва да се добере до банан по същия начин. Следват същите действия с хладния душ.

Трета маймуна, вече пощуряла от глад, също посяга към снопчето банани, но останалите маймуни веднага я хващат, не желаейки нов студен душ.

На следващия етап се изкарва една от маймуните и на нейно място поставят друга. Тя веднага забелязва лакомствата на тавана и се опитва да си набави от тях. За нейн ужас веднага среща застрашителните физиономии на другите маймуни в клетката, които недвусмислено й показват да не прави това. Така няколко пъти и новата маймуна в клетката разбира, че няма да може да си вземе банан.

Сега изкарват от клетката още една маймуна от първоначалните пет и на нейно място се вкарва пак нова. Какво се случва? В момента, в който и тя се опита да си набави храна, всички маймуни я атакуват, за да й попречат да не направи това – в това число е и маймуната, която влезе като първа замяна, даже тя възпрепятства с по-голям ентусиазъм.

И така постепенно заменят една по една всички маймуни. Стига се до ситуация, в която в клетката ще има пет нови маймуни, който никога не са поливани със студена вода, но които не позволяват да се пристъпи към бананите.

Защо?

Защото такива са установените вече правила.

Това е нагледен пример, взет от света на инстинктите, но който в пълна степен важи и за човешката популация. Колкото пъти човек реши да излезе от зоната на обичайното, толкова пъти болшинството покрай него ще намери и приложи всички способи, за да предотврати това: по различни причини – няма смисъл, опасно е, никой не го е правил, защо  пък той ще го направи…..

Така и се създават убежденията. Нещо повече – затвърждават се.

Някои от убежденията, ние считаме за полезни, а други за неактуални и губещи своята сила. Как да се избавите от ненужни убеждения, които най-често са се превърнали в навик и основа за избор на поведение?

Пробвайте като за начало чисто емоционално с едни ритуал. Първо трябва да ги обозначите. Ако все пак можете да ги идентифицирате. Но да кажем, че можете и сами да го направите. Записвате ги на лист. Завивате листа, можете да го изгорите, скъсате и изхвърляте, казвайки си: „ Избавям се от тези убеждения и освобождавам място за други, които ще окажат благотворно влияние в живота ми!“

Разбира се, казах ви, че това не е идеалният списък. Ние понякога така си мислим и така възприемаме себе си, така подреждаме приоритетите си. Но ритуалът с листа има и друг, знаков смисъл: чрез него демонстрираме, че можем да избираме и да управляваме все пак живота си, да променяме ценности и отношения.

За да бъдем успешни, ние е нужно да се придържаме към убеждения правила, които се изповядват от успешните хора. Само не забравяйте, че ако приемем нещо за меродавно в живота си, трябва да го следваме истински, а не само да изглеждаме пред другите или да подражаваме, защото така е прието. Проблемът не е толкова в това да открием верни ориентири за нас, колкото да ги претворим в живота си. Не се получава лесно да се откажем от старите стереотипи и да приемем нови. По принуда го правим само чрез страдания. Желателно е да сме така адаптивни, че да не изпитаме до дъно горчивата чаша и чак тогава да вземем решение.

Тук бих желал да посоча по-универсални правила и убеждения, които биха създали простор за личността:

Ш  Ние сами сътворяваме историята на живота ни;

Ш  Всеки неуспех е урок, откриващ възможности за развитие;

Ш  Единството на разум, тяло и дух създава най-благоприятна основа за развитие;

Ш  Няма предел на съвършенството;

Ш  Ако сме в хармония със себе си и със света, тогава започва вълшебството;

Ш  Всеки иска да получи най-доброто от възможното;

Ш  Прямотота е за предпочитане;

Ш  Винаги имаме избор;

Ш  Ние изобретяваме и творим, а не сме жертви или пък функция на чужда мисъл;

Ш  Всичко, което можем да си представим, значи е възможно за нас.

Можете сами да анализирате с кои от тези убеждения вие сте унисон и с кои сте в дисхармония. Това ще е като мини тест до колко и в каква насока имате нужда от коректив.

Бранимир Тасков, # Сътвори сам живота си!

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: trenerconsult
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 75293
Постинги: 45
Коментари: 9
Гласове: 24
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031